Każdy z nas często zastanawia się, jakie śniadanie najlepiej zjeść. Jakie produkty sprawią, że będziemy syci, naładowani pozytywną energią na cały dzień? Co zapewni nam najlepsze efekty na treningach i dzięki czemu nie zaczniemy gromadzić tłuszczu wokół pasa? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz poniżej. Wniosek Sportowcy i osoby, które [...]
Artykuł tego typu niedawno ukazał się na łamach generationiron.com Autorzy narzekają, iż zawodowcy nie mówią prawdy swoim fanom. Zgadza się. Na wielu stronach w sieci sugeruje się, iż możliwa jest niemal dowolna przemiana sylwetki tylko musisz tego bardzo chcieć, ciężko pracować, odpowiednio trenować, odżywiać się i spać. To niemożliwe. [...]
Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]
Wiele osób z dystansem podchodzi do białek, szczególnie koncentratów białka serwatkowego, protein z kazeiną czy białek jaja. Przerażenie budzi sama forma (proszek) oraz dostarczanie dużych ilości protein. Niektóre osoby sądzą, iż opakowania odżywek świadczą o tym, iż jest to coś „chemicznego”. Cóż, w dyskontach i małych sklepach spożywczych bez [...]
Aminokwasy egzogenne (EAA) to te aminokwasy tworzące białka naszego ciała, w tym białka mięśniowe, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie jest w stanie pokryć w pełni podstawowego zapotrzebowania na nie. Do grupy aminokwasów egzogennych zaliczane są więc następujące aminokwasy: leucyna, [...]
[...] Cię zainteresować kolagen, który wzmocni skórę i poprawi jej wygląd. Źródła: The Effects of Aging on Skin - ScienceDirect Diet and Skin Aging-From the Perspective of Food Nutrition - PubMed (nih.gov) Trans fats-sources, health risks and alternative approach - A review - PubMed (nih.gov) Nutrition and aging skin: sugar and glycation - PubMed [...]
[...] wyglądać dieta, do czego służą witaminy i gdzie występują. Mimo iż witamina C jest powszechnie dostępna w warzywach i owocach, to w starszych badaniach National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III, 1988–1994) około 13% populacji USA miało niedobór witaminy C (stężenie w surowicy <11,4 μmol/l). Niedobory stwierdzono również w [...]
[...] jest to od poziomu tkanki tłuszczowej i wyglądu sylwetki. Kolejne, randomizowane badanie, przeprowadzone zostało w 2007 roku przez Department of Food Science and Human Nutrition w Reykjaviku, miało na celu sprawdzenie wpływu stosowania oleju rybiego i owoców morza na dietę o ujemnym bilansie kcal u młodych osób z nadwagą. Przez 4 tygodnie [...]
Organizm w normalnych warunkach nie potrzebuje więcej niż 0,5 g sodu dziennie. Maksymalna zalecana podaż sodu według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wynosi 2 g dziennie (do 5 g soli kuchennej). Średnie spożycie sodu w USA wynosi 3,4 g dziennie. Okazuje się, iż nadużywanie chlorku sodu jest związane z kancerogenezą. Czarne statystyki Rak [...]
[...] Stanisław Poprzęcki, Bogdan Bacik, Remigiusz Rzepka, Kazimierz Mikołajec, Karina Nowak Katowice 2010 Muscle Energetics During Explosive Activities and Potential Effects of Nutrition and Training http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4213384/ Sports Med. 2014; 44(Suppl 2): 167–173. Stephen P. Bird „CREATINE SUPPLEMENTATION AND EXERCISE [...]
[...] mleka, a 12 innych chłopców w postaci 250 g niskotłuszczowego mięsa. Poza tym nie zmieniano ich normalnej diety. Badanie opublikowano na łamach „European Journal of Clinical Nutrition” Co się okazało? Stężenie insuliny w grupie, która piła dużo mleka (ponad 2000 g dziennie) wzrosło o ponad 100% (z 22,04 do 45,04 pmol/L). Chłopcy z tej grupy jedli [...]
[...] Paoli A, Marcolin G, Zonin F, et al. Exercising fasting or fed to enhance fat loss? Influence of food intake on respiratory ratio and excess postexercise oxygen consumption after a bout of endurance training. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism 2011;21:48-54. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21411835
[...] 2014;18:651–659. doi: 10.1016/j.bjid.2014.02.005. Han JJ, Beltran TH, Song JW, Klaric J, Choi YS. Prevalence of Genital Human Papillomavirus Infection and Human Papillomavirus Vaccination Rates Among US Adult Men: National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2013-2014. JAMA Oncol. 2017;3(6):810–816. doi:10.1001/jamaoncol.2016.6192
[...] zaopatrując się w zdrowe przekąski. Źródła Snack quality and snack timing are associated with cardiometabolic blood markers: the ZOE PREDICT study | European Journal of Nutrition (springer.com) Mayo Clinic Q and A: Snacking for meals - Mayo Clinic News Network The Science of Snacking | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of [...]
[...] niezależnie czy byłaby to glukoza, fruktoza, sacharoza, maltodekstryny czy izomaltuloza. Referencje: Denise L. Hofman, Vincent J. van Buul, b and Fred J. P. H. Brouns „Nutrition, Health, and Regulatory Aspects of Digestible Maltodextrins” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4940893/ Emma J. Stevenson,1 Anthony Watson,2 Stephan [...]
Estrabolom stanowi funkcjonalny składnik mikrobiomu, czyli zasiedlającego organizm zestawu mikroorganizmów. Jego specyficzną cechą jest zaangażowanie w metabolizm estrogenów, hormonów płciowych, które kojarzone są z kobietami, jednak potrzebnych obu płciom. Źródła: Barrea, Luigi et al. “Probiotics and Prebiotics: Any Role in Menopause-Related [...]
Kreatyna to zdecydowanie najpopularniejszy suplement wspomagania wysiłku fizycznego. Ponieważ swoją przygodę ze sportem często rozpoczynamy już w bardzo młodym wieku, stąd równie często pojawia się pytanie: od ilu lat można stosować kreatynę? Aby jednak w miarę precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie, należy najpierw przyjrzeć się bliżej samej [...]
[...] during a single 10 sec maximal handgrip exercise https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12701817/ Sahlin K. Muscle Energetics During Explosive Activities and Potential Effects of Nutrition and Training http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4213384/ Sports Med. 2014; 44(Suppl 2): 167–173. The effects of creatine ethyl ester supplementation [...]
[...] po 4 wystąpiła żółtaczka cholestatyczna. Tak samo zdarzało się, iż „suplementy” z USA bardziej przypominały narkotyki i sterydy, a konkretnie w produkcie Gaspari Nutrition „DETONATE”. Znaleziono tam N,α‐diethyl‐phenylethylamine (N,α‐DEPEA), a to bardzo bliski krewny metamfetaminy. Ta sama wpadka dotyczy [...]
Z chemicznego punktu widzenia cytrulina jest aminokwasem, ale takim, który nie wchodzi w skład białek. Jest składnikiem pokarmowym słabo rozpowszechnionym w żywności, występującym w większych ilościach głównie w arbuzach. Jej głównym zadaniem w organizmie jest udział w cyklu mocznikowym, oczyszczającym organizm ze szkodliwego amoniaku, [...]